Expertise
I see in you the ways you are like me. Petrushka Clarkson ’92
Persoonlijke en professionele ontwikkeling binnen onderwijs en het sociale domein is mijn passie. Ik ben supervisor voor wijkteams, studenten en HBO docenten. Ook coach en train ik coaches en supervisoren. Daar hoort bij dat ikzelf regelmatig supervisie neem en intervisie volg.
Ik ben dramatherapeut en psychodramaturg en gebruik waar mogelijk creatieve vormen van begeleiding.
Hieronder kun je concrete vormen van mijn expertise bekijken en doorklikken voor achtergrondinformatie.
creativiteit
Van alle dingen die ik kan en doe is creativiteit me op het lijf geschreven. Niet omdat ik prachtige dingen maak of omdat ik altijd weet te raken, maar wel omdat ik nooit bang ben om nieuwe wegen te bewandelen.
Voor TA magazine, https://www.professioneelbegeleiden.nl/het-onverwachte-in-alledaagse-situaties schreef ik het volgende:
Creativiteit is zowel het bedenken van iets nieuws als ook keuzes maken uit een veelheid aan ideeën (Dreu en Sligte, 2016). Het vraagt een open mind en spontaniteit om creatief te zijn in alledaagse situaties en samenwerking. Gelukkig zijn we in staat om onszelf steeds opnieuw te verbazen en komen we elke dag mogelijkheden tegen om dat te oefenen. Creativiteit kun je daarom als alledaags zien, omdat het dagelijks leven ons voor onverwachte situaties stelt (Wreen, 2015).
Hoewel creatief zijn dus een alledaagse bezigheid kan zijn, is het niet vanzelfsprekend. We vinden het namelijk meestal gemakkelijker om vaste patronen te volgen. Creativiteit is dus ook positief onverwacht en tegengesteld aan wat we over onszelf (of de ander) geloven.
Participatief theater
15 jaar geleden maakte ik voor het eerst een ‘forumtheater’ met jongeren over inclusief denken en buitensluiten. Het maken van een voorstelling is een proces van inzicht, delen, leren en ontwikkelen. Voor de opleiding sociaal werk schreef ik een module die door studenten als uitmuntend werd ervaren. In deze lessenserie kwam het hart van sociaal werk tot leven en zagen studenten hun eigen leren en leven weerspiegelt in oefeningen en opdrachten. Door forum of participatief theater kun je de ander begrijpen vanuit een nieuw gezichtspunt en in het deelnemen ervaar je aan de lijve wat het betekent om in een bepaalde context te zitten én er invloed op te willen krijgen!
psychodrama
Psychodrama is een grote liefde van mij. Het uitspelen van situaties (een acte spelen) of het neerzetten van een situatie (een intern of extern atoom) of het wisselen van rol met iemand die maar niet uit je denken wil verdwijnen (de lege stoel) oefening.
Psychodrama werkt, altijd!
Als je meer hierover wilt weten klik dan op de volgende links:
hoger onderwijs
Ik heb jarenlange ervaring in het hoger onderwijs. Ik ben docent, begeleider, onderzoeksbegeleider, schrijfster van curriculum, meedenker, coach van leerteams examinator en vooral erg enthousiast over beroepsontwikkeling. Steeds weer merk ik mijn energie en passie voor volwassenen en jong-volwassenen die zich ontwikkelen en een beroep willen leren.
In de afgelopen jaren heb ik me verdiept in actieonderzoek en dit zet ik graag in bij dagelijkse praktijk in kleine en grote onderzoeken. Daarnaast heb ik een model ontwikkeld over professionele ontwikkeling binnen competentiegericht onderwijs. Dit model is gebaseerd op het concept contracteren en neemt verschillende fasen in beroepsontwikkeling en beroepshouding-ontwikkeling serieus vanuit de kracht van de student.
Het hoger onderwijs is met de enerzijds theoretische en anderzijds praktische kant van professionaliteit een context waar mijn competenties goed passen.
narrativiteit
Een mens leeft een verhaal en dat verhaal is deels wat je zelf vormgeeft, deels wat je (vaak onbewust) afstemt met anderen; dat wat anderen over je vertellen. Om daar grip en leiderschap in te krijgen is soms bewustwording en het maken van andere keuzes nodig.
Je kunt narratief kijken naar mensen om je heen, narratief luisteren naar welke woorden iemand spreekt of de stiltes die soms klinken. En je kunt betekenis ontlenen en verhalen maken waarmee je verklaart, verbindt en samenvoegt. Deze vaardigheden zijn belangrijk in je eigen professionalisering en hebben effect in het werk wat je doet met anderen.
onderwijs (&) Filosofie
Sinds mijn MSc studie ben ik geïnteresseerd geraakt in onderwijs filosofie. Een van de bronnen waaruit ik mijn eigen denken vormgeef vind je op www.gilesbarrow.com/resources/files/educational-continuum.pdf
Dit overzicht is een startpunt om wegwijs te raken in verschillende filosofieën en hin praktische invulling in het klaslokaal.
Naast deze interesse ben ik ook momenten van filosoferen gaan initiëren en opzoeken met volwassenen, jongeren en kinderen. Ik vind het fantastisch om het proces van denken, uitdagen en woorden zoeken invloed heeft op de reflectievaardigheid van iemand.
Zie ook mijn LinkedIn pagina’s om te lezen wat ik zoal heb gedaan hiermee.
Wil je meer weten of gebruik maken van mijn expertise? Neem dan contact op via het formulier of stuur me je mailadres.